
Przepis na tembleque
Tembleque to portorykański deser serwowany przede wszystkim w Boże Narodzenie. Można powiedzieć, że to taka kokosowa galaretka. Jest bardzo szybka w przygotowaniu, jednak potrzebuje czasu, by wystygnąć i ochłodzić się w lodówce. W sumie przeznacz więc jej minimum 4h od rozpoczęcia aż do momentu spróbowania pierwszego kęsa.
Potrzebny sprzęt
- 1 garnek
- 2 łyżki
- 1 miska
- 3-6 miseczek/foremek
Składniki
- 2 puszki mleczka kokosowego (w sumie ok. 800g)
- 1 szklanka cukru (200g)
- 3 laski cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki skrobii kukurydzianej
- 0,5 szklanki wody
- cynamon mielony
Krok po kroku
- Do garnka na średnim ogniu wlać mleczko kokosowe, dodać cukier, sól i laski cynamonu.
- Całość podgrzewać cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Zdjąć z ognia, gdy całość będzie wrzeć i wyjąć laski cynamonu.
- W oddzielnym naczyniu wymieszać skrobię kukurydzianą z wodą tak, by nie zostały grudki.
- Dodać mieszankę do garnka zestawionego z ognia.
- Energicznie mieszać, aż osiągnie konsystencję gęstego kremu.
- Całość przelać do foremek lub misek.
- Zostawić do wystygnięcia, a potem umieścić w lodówce na minimum 3 godziny.
- Serwować w foremce lub bez, posypane mielonym cynamonem (wedle uznania).
Dodatkowe uwagi
Jeśli zależy Ci, by zaserwować tembleque bez foremki, najlepiej sprawdzą się mniejsze szklane miski salaterki, małe silikonowe foremki lub aluminiowe kokliki. Radzę nie używać metalowych foremek (np. do muffinek) ani większych form, jak do ciasta – czy to metalowych czy silikonowych. W przypadku tych pierwszych masa prawdopodobnie nie będzie chciała wyjść. Z kolei w przypadku większych silikonowych form masa może je rozepchać, nie zgęstnieć wystarczająco dobrze i nie będzie trzymała kształtu.
Najtrudniejszym do zdobycia składnikiem do tego przepisu jest bez wątpienia skrobia kukurydziana. Można ją dostać w większych supermarketach lub w internecie. Niestety nie sprawdzi się tu zastępowanie jej skrobią ziemniaczaną.